Ontwikkeling

Project details

Projectomvang
20.350 m²
Architect
Kentie & Partners
Status
Voltooiing circa 2023
Rol Aedes
Acquisitie en ontwikkeling tot en met bouwaanvraag

Paleis van Justitie

Rosewood hotel in voormalig Paleis van Justitie.

Halverwege de 17e eeuw liet het stadsbestuur een nieuw weeshuis bouwen aan de Prinsengracht. In 1666 was het nieuwe pand van stadsarchitect Daniël Stalpaert af en namen de eerste wezen hun intrek. In 1783 werd een uitbreiding uitgevoerd, waarbij de beide zijvleugels met twee verdiepingen werden opgehoogd. Nadat het weeshuis in 1825 werd opgeheven, besloot de gemeente om de rechterlijke macht van Amsterdam voortaan in het gebouw te huisvesten. De architect was Jan de Greef. Een van de belangrijkste bouwwerkzaamheden was het veranderen van de gevel aan de Prinsengracht. Ook het interieur en het meubilair werd in deze periode speciaal voor het gebouw ontworpen en vervaardigd. In 1836 werd het pand in gebruik genomen. Als gevolg van ruimtegebrek werd in 1892 het interieur aangepast met een nieuwe zittingzaal, terrazzowerk, lambriseringen en chique cassetteplafonds. En in 1931 werden de waterkelders omgebouwd tot archiefruimte. In 1950 bereikte het complex zijn huidige omvang toen de naast- en achterliggende gebouwen aan de Prinsengracht, Leidsegracht en Lange Leidsedwarsstraat door het Rijk werden aangekocht.

Het voormalig Paleis van Justitie, zal ontwikkeld worden tot een Rosewood hotel.

Rosewood streeft ernaar om het kroonjuweel binnen de Amsterdamse hotellerie te worden

Meer van onze projecten

Sarphatistraat

Aedes Real Estate kocht het pand in januari 2003. Het pand fungeerde jaren als kinderdagverblijf Huize Henriëtte, het oudste kinderverblijf van Amsterdam.

Soho House Amsterdam

Het Bungehuis is gebouwd in de jaren '30 van de vorige eeuw als Handelskantoor, vanaf de jaren '70 doet het dienst als universiteitsgebouw.

Aedes werkt o.a. samen met: