Ontwikkeling

Project details

Projectomvang
12.500 m²
Architect
Kentie & Partners
Interieur architect
Marcel Wanders
Status
Opgeleverd 2012, verkocht 2019
Rol Aedes
Ontwikkeling en belegging

Andaz – Prinsengracht 587, Amsterdam

Aedes Real Estate en Marcel Wanders kochten in 2008 de voormalige openbare bibliotheek in Amsterdam. Met een bruto oppervlak van bijna 12.500 m² behoort de OBA aan de Prinsengracht tot de grootste panden binnen de grachtengordel. De gevel geldt als één van de breedste in het westelijke deel van de Prinsengracht, die overwegend fijnmazig is. ‘Versterken van de centrumpositie en functiemenging’ waren niet voor niets de belangrijkste doelstellingen zoals ze zijn verwoord in de gemeentelijke beleidsplannen.

Aedes heeft dit ter harte genomen en het gebouw omgevormd tot een hotel. Het hotel heeft 117 kamers en vijf suites, waarvan de grootste met 140 vierkante meter het predicaat ‘presidentieel’ verdient. Topontwerper Marcel Wanders is verantwoordelijk voor de inrichting. De ‘Lady Gaga van de designwereld’, zoals hij is genoemd door The New York Times, heeft het interieur ondergedompeld in een neo-barok bad. De uitstraling is grootstedelijke grandeur gecombineerd met eigenzinnig detail.

Het hotel wordt geëxploiteerd door Andaz, dat onderdeel is van het Hyatt-concern. Andaz is een keten luxueuze boetiekhotels waar kosmopolitisch comfort hand in hand gaat met een sterk ontwikkeld gevoel voor couleur lokale en intimiteit. Het hotel loopt niet in de pas van de conventionele branchehiërarchie, maar biedt wel de service en het comfort van een vijfsterrenhotel. De avontuurlijke, cultureel geïnteresseerde reiziger die hier te gast is, krijgt de ziel van de stad op een presenteerblaadje aangeboden. Achter de balie staan geen gastheren maar ‘gidsen’. Die wijzen niet alleen de weg naar het nieuwste op het gebied van restaurants, kunst, winkels en entertainment, maar ook het meest unieke, exclusieve en specifieke. Het Andaz hotel is het eerste lifestylehotel van dit formaat in Amsterdam. Naast het hotel biedt het complex onderdak aan office suites voor de creatieve bedrijven en wat het project uiterlijk uniek maakt in de integratie van de museum functie. Er wordt video art tentoongesteld door het hele hotel, van de lobby tot aan de kamers. Video art is kunst bestaande uit bewegende beelden en combineert video en /of audio.

Het Andaz hotel is het eerste lifestylehotel van dit formaat in Amsterdam

Meer van onze projecten

Plantage Muidergracht 87-91

Bij de stripwerkzaamheden stuitte we op interessante aanwezige gewelven, een van de vele verwijzingen naar de rijke historie van dit gebouw.

Amstel 111

6 gebouwen tussen 3 historische grachten, Amstel, Nieuwe Prinsengracht en de Onbekendegracht, worden omgebouwd tot een nieuw hotelconcept.

Aedes werkt o.a. samen met: