Nieuws

In ere hersteld

06 mei 2019 Tekst Stijlvol wonen | Marc Heldens Beeld Divers

Vels, de naam van het landgoed verwijst naar de velden rondom.

Te midden van eikenbomen, ietwat verscholen gelegen aan een eeuwenoude akker, ligt landgoed Vels. De oude boerderij met zijn rijke geschiedenis ligt daar, aan de rand van het Reggedal, tegen het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug aan. Stap binnen in een renovatieproject om u tegen te zeggen.

Goed idee: Grondig onderzoek 
Bij de start van een renovatie van zo’n historisch landgoed – rond deze boerderij liggen percelen met oorsprong in de 15e eeuw – kun je maar beter goed voorbereid zijn. “Ons huis, type Sallandse boerderij, is door de jaren heen door de vorige bewoners veelvuldig verbouwd én aangebouwd”, vertelt de eigenaar. “Voordat wij met het ontwerpproces en de renovatie zijn gestart, hebben we in drie fases archeologisch en historisch onderzoek laten doen. Uit dat onderzoek is informatie gekomen die zowel voor ons, als voor Kentie en Partners Architekten en Nicemakers van grote waarde is geweest.”

Zo’n groots project, waarin landschap, architectuur én interieur samenkomen, heeft bezielde opdrachtgevers nodig die begrijpen dat al deze elementen met elkaar verbonden zijn. Dat was gelukkig het geval. “Mijn vrouw komt uit deze omgeving en via vele omzwervingen, we zijn zelfs op zoek geweest naar locaties in het buitenland, kwamen we toch weer terecht bij haar roots, hier op de Sallandse Heuvelrug. Samen besloten we deze boerderij zijn eigen cultuurhistorie en zijn eigen natuur terug te laten vinden”, vertelt de eigenaar. Daarbij scha – kelde hij de hulp in van Kentie en Partners Architekten voor de renova – tie en Nicemakers voor het bijzondere interieur.

“De Sallandse natuur is onze inspiratie geweest voor het kleurenpalet, de materialen, sferen en texturen”

Bouwpuzzel
Samen realiseerden ze deze doordachte renovatie met veel respect voor het authentieke, maar zonder het einddoel, een prettig en leef – baar familiehuis, uit het oog te verliezen. De oude boerderij Vels, wat staat voor veld, stamt uit het jaar 1705. “De boerderij is helemaal teruggebracht tot het oorspronkelijk bouwwerk. Om toch daglicht en uitzicht naar buiten te creëren, hebben wij grote inkepingen in de gevel laten maken en die voorzien van grote stalen glaspuien. Zo ontstond er uitzicht op de naburige akker en ook op de rivier de Regge in de verte. Eigenlijk is de schil van de originele boerderij ‘afgepeld’ en bouwden we daarna alles volgens de historie weer op. Het eikenhou – ten gebinte is totaal ontmanteld geweest, alles is genummerd, onder – zocht, schoongemaakt en later balkje voor balkje weer opgebouwd.”

Eigenzinnig
“De Sallandse natuur is onze inspiratie geweest voor het kleurenpalet, de materialen, sferen en texturen”, legt Joyce Urbanus van Nicemakers uit. Het ontwerpbureau staat bekend om zijn finishing touch met vin – tage en design. Hier voegden ze heel subtiel ook Hollands antiek aan toe. De karakteristieke open keuken speelt een grote rol in de ruimte, de plek waar iedereen bij elkaar komt. De keuken, op maat gemaakt in samenwerking met Eginstill Amsterdam, staat centraal in de ruimte. Dax Roll van Nicemakers: “Allereerst toont deze woonboerderij zich als een warm en comfortabel interieur, maar wie goed kijkt, ziet ook de complexheid en de gelaagdheid; de details, de meubels, het bij – zondere lichtplan, alles is met veel zorg uitgekozen en ontworpen. Uit – eindelijk streelt de natuurlijke sfeer de zintuigen, deze woonboerderij verrast, ook ons.”

Bron: Stijlvol Wonen | Download het artikel hier.

Aedes werkt o.a. samen met: